Hoe kunnen we elkaar verstaan zonder taal?

Wanneer: 13 april
Waar: 
Maaspodium | Sint-Jobsweg 3,
Voor wie: 3e jaars leerlingen en docenten
Door wie: 4e jaars leerlingen
Centrale vraag: Hoe kunnen we elkaar verstaan zonder taal?
Partners: Efrat Zehavi, Liesbeth Eshuis, Lloyd Marengo en Koko Lawson

Hoe kunnen we elkaar verstaan zonder taal? Tijdens WIRED Rotterdam gaan 4e jaar ISK-leerlingen met verschillende talen op creatieve wijze aan de slag. Ze starten met beeldend kunstenaars Efrat Zehavi en Liesbeth Eshuis. In een serie van drie workshops verbeelden de leerlingen hun verhalen met kleurrijke modelklei. Ze maken portretten met gezichtsuitdrukkingen. Hoe kan je emoties in lichaamstaal en kleur laten zien? In de laatste les maken ze er een animatie van. Wat gebeurt er als de kleiwerken elkaar ontmoeten? Deze animaties zijn de inspiratie voor 13 april.  Choreograaf Lloyd Marengo voegt samen met een groep leerlingen de taal van het lichaam toe en muzikant Koko Lawson gaat met een groep leerlingen aan de slag met de taal van muziek. De twee groepen maken uiteindelijk een korte performance.

Daarna wordt het vanaf 13.00 genieten van het middagprogramma waar de leerlingen verder kunnen ontdekken, maken, kijken en beleven; bouw je droomstad met Efrat Zehavi en Liesbeth Eshuis, geniet van de dansvoorstelling van choreograaf Sheyda Darab, dans op de beats van Dj Doodleuk & Dj Deugniet, maak live muziek met Afronaut, bekijk de ‘Mime’ kunsten van Marvin Gomes, volg de workshop Street-Art Stencil & Graffiti met de Rewriters of doe mee met de ‘Clinic’ Bucketdrumming van Bennie’s Business en nog veel meer! Programmatekst gaat door na foto

.

Wired Festival

Elke workshop begint met een gesprek gebaseerd op de ervaringen van de leerlingen. Daarnaast worden e inspiratie voorbeelden getoond uit de kunstgeschiedenis. Na het gesprek gaan de leerlingen aan de slag met zachte en kleurige modelklei.

Workshop 1. Portret maken – gezichtsuitdrukkingen & emoties.
Techniek: hoe boetseer je een gezicht? Welke verschillende emoties zijn er? Ook zonder dat iemand praat kun je emoties zien. Welke emoties kun je op een gezicht herkennen? Hoe dan? Welke emotie wil je uitdrukken? Welke kleur past daarbij?

Workshop 2. Lichaam maken met uitdrukkingen, kleur en beweging. Hoe kun je emoties uitdrukken met het lichaam? Hoe beweegt het lichaam bij bepaalde emoties? Hoe ziet het lichaam eruit als iemand boos, verlegen verdrietig of trots is?

Workshop 3. Animatie maken met de werken die gemaakt zijn in de 1e en 2e workshop. Gesprek /dialoog zonder woorden. Communicatie & beweging & ontmoeting. Wat gebeurt als de kleiwerken elkaar ontmoeten?

Geïnspireerd op hun eigen animaties maken zij met elkaar een korte performance in het Maaspodium en laten dit zien aan de 3e jaar leerlingen en docenten. Daarna is er een kort programma waar de leerlingen verder kunnen ontdekken, maken, kijken en beleven.

Het programma is voor 3e jaars leerlingen en docenten van 12.30 uur inloop, start 13 uur met performance 4e jaars leerlingen. (De 3e jaars leerlingen zijn ingedeeld in groepen en volgen ‘eigen’ programma)

Speciaal voor WIRED Rotterdam creëert choreograaf Sheyda Darab een dansvoorstelling uit het duet ‘Right of Existence’ en haar solo ‘Voice Behind the Mirror’.

Right of Existence:  Right of Existence wordt gemaakt in samenwerking met de spelers. Het is een dansduet dat je meeneemt op de reis van twee individuen die hun weg vinden door een doolhof van strijd, schoonheid en het recht om je diepste verlangens te uiten. Een plek waar live vioolmuziek en beweging samenkomen. De viool wordt ingezet als de Hip Hop Beat die het persoonlijke verhaal voortstuwt. Met Mathilde Odilia (loopstation, viool) en Rohiet Tjon Poen Gie (dans).

Voice behind the mirror: Het ervaren van een nieuwe ontdekking. De diepst verborgen gedachten en verlangens die na jaren hun weg vinden naar de openheid. Het spreken van een nieuwe taal, opnieuw wortelen, jezelf hervinden. Een Hip Hop Theatersolo gemaakt en gedanst door Sheyda. Stille beelden, Slow Motion, muziek en explosieve dans leiden naar een nieuwe bewegingstaal waarin verschillende straat- en clubstijlen zoals Hip Hop, Krump, House, Waacking en elementen van Popping, Sabar and Butoh één worden.

 

Het duo Dj Doodleuk & Dj Deugniet draait een bruisende combinatie van dansbare Hip Hop, Funk, R&B, Disco, Beats, Dancehall, 80s/90s/00s, gewoon doodleuk waar jij los op gaat!

Afronaut is een 26-jarige singer/songwriter/rapper met een voorliefde voor abstracte elektronische muziek. Als rapper, zanger en producer in één, houdt hij de volledige controle over zijn muziek en bouwt hij alles live op. In het Maaspodium gaat hij live met het publiek muziek maken.

Bouw je droomstad met Efrat Zehavi en Liesbeth Eshuis

Hoe ziet jouw droomstad eruit? Veel huizen? Of juist veel natuur? Zonder te praten bouw je mee met klei aan deze gezamenlijke droomstad. Elke festivalbezoeker reageert op het werk wat op tafel staat en voegt iets toe vanuit zichzelf. Boven de tafel hangt een webcam die vastlegt hoe diverse handen een droomstad bouwen.

Stencil met Rewriters

Street-ArtStencil-Art en Graffiti. We staan stil bij de verschillende stromingen binnen de Street Art waarbij we inzoomen op Stencil Art. Hoe zit deze kunstvorm in elkaar? Je gaat je eigen unieke stencil ontwerpen en je leert de basistechniek van de spuitbus in combinatie met een stencil.

Ritme & Break van Bennie’s Business
In een korte show Ritme & Break laten een muzikant en bboy zien dat ze niet zonder elkaar kunnen. Ze vertellen een eigen verhaal en vinden iets wat hen bindt. Na de show nodigen ze de kijkers uit om mee te dansen en drummen.

Bucketdrumming met Bennie’s Business
In deze Clinic maak je kennis met het fenomeen Bucketdrumming; de ritmes van verschillende muziekstijlen zoals Hiphop, Kizomba, Afro, pop en bodyclapping. Een interactief muzikaal feestje met verschillende grooves.

Mime met Marvin Gomes
Acteur Marvin Gomes gebruikt zijn lichaamstaal, gebaren en mimiek om een verhaal te vertellen. Hij laat een kort stuk zien van zijn nieuwe voorstelling en nodigt de kijker uit om het te proberen. Hoe verbindt je jouw lichaam met jouw woorden?

Repetitie FEEST van MAAS theater en dans

De repetities voor de nieuwe voorstelling ‘Feest’, een woeste theatersoap van MAAS zijn in volle gang. Tijdens FEEST neemt een groep jonge mensen het Maaspodium over. “Waarom mogen wij hier niet wonen, kunst maken en grappen? Wij hebben onze eigen dromen, ideeën en handeltjes. Wij zijn boos en zijn er trots op.” Kijk een half uurtje mee achter-de-schermen.