Hoe vertaal je inspiratie naar je eigen verhaal?

Wanneer: 5 april
Waar:
Melanchthon Wilgenplaslaan
Tijden Festival: 14.00 – 16.00 uur
Voor wie?: leerlingen & docenten Melanchthon Wilgenplaslaan, ouders
Door wie?: ca. 220 leerlingen 1e en 2e jaar
Partners: Wereld Museum en Rotterdamse kunstenaars
Centrale vraag: Hoe vertaal je inspiratie naar jouw eigen verhaal?

De school verandert 5 april langzaam in een bruisende plek vol toffe expo’s, spannende activiteiten van én door de leerlingen, aangevuld door spetterende gastoptredens!

Begin maart 2018 bezoeken 1e en 2e jaars leerlingen in het Wereldmuseum de expositie ‘Powermask’; waar het masker centraal staat. Dit om – net als zoveel kunstenaars door de eeuwen heen – geïnspireerd te raken voor hun eigen creaties op het WIRED FESTIVAL!

In het (besloten) ochtendprogramma op 5 april zullen de leerling in verschillende workshops van Rotterdamse makers aan de slag gaan op zoek naar hun verhaal achter het masker en maken hun eigen kunstwerk. Met een feestelijke presentatie in de middag vol spetterende performances en aangevuld door gastoptredens!

Het schoolplein wordt gezellig ingericht met een podium en een terrasje. En op de eerste verdieping wordt een theaterzaaltje, een filmzaaltje en een expositie ingericht. Aan het eind van de ochtend worden de optredens geoefend, de laatste puntjes op de i gezet en de dj draait een plaatje. Ouders, buurtgenoten, 3e en 4e jaars zijn welkom om te komen genieten van het middagprogramma.

Een prikkelend festival vol inspiratie!

09.00 – 13.00 (besloten)

Met verschillende workshops van Rotterdamse kunstenaars:

Een energieke dansworkshop van hiphopdanser Rajiv Bhagwanbali. Mix breakdance, popping en experimentele hiphop tot een te gekke choreografie voor het festivalprogramma

Spoken-word artist Elten Kiene (Woorden Worden Zinnen) ga je in een workshop aan de slag met taal, ritme en timing, en kijk je als echte woordenkunstenaar met andere ogen naar (en door) het masker. Wie weet, pak jij het podium met jouw woorden.

Maak samen met half Braziliaanse half Antilliaanse beeldend kunstenaar Marlou Fernanda een groot kunstwerk. Tijdens het festival kan het publiek een toffe foto maken met jullie werk als knallende achtergrond?

Kunstenaar Carmen Schabracq creëert de meest arty maskers van textiel en andere materialen. Maak je eigen feestmasker, horrormasker of fantasiemasker en wees voor een dag totaal iemand anders.

Werk samen met muzikant Rude Beats aan jullie eigen Hip-Hop Orchestra en treed tijdens het festival op.

Filmmaker Bouba Dola maakt videoclips voor diverse artiesten. Maar ook geweldige video installaties. Maak samen met Bouba een videokunstwerk

Samen met de coördinator Educatie van het Wereldmuseum Marleen Rozenbrand en kunstenaar Wolf Brinkman richten jullie samen de expo voor het festival in. Daarnaast krijg je een cursus rondleiden, hoe presenteer je jezelf? En hoe vertel je een goed verhaal?

Fotograaf Khalid Amakran leert je hoe je een goede portretfoto kunt maken. Samen richten jullie een expositie in met jullie tofste portretten.

De workshop vloggen van Beke Olyrhook leert je de fijne kneepjes van het vak.

In het atelier van Digital Playground ga jij aan de slag met het maken van een aftermovie en vang jij de sfeer van de dag. Jij filmt en monteert met een Ipad een kort filmpje op muziek.

In het atelier Studio Productie ga je aan de slag om alles goed te regelen voor het festival.

14.00 – 16.00 WIRED Festival Openbaar

LOCATIE: 1E ETAGE 
Doorlopend: Expositie van portretten en video-installatie, om 14.45 uur geeft fotograaf Khalid Amakran een kort college hoe je de beste portretten kan schieten.

Fotobooth
Maak je eigen selfie en neem deze geprint mee.

Verteltheater in lokaal 13
In het verteltheater laten leerlingen en Rotterdamse Kunstenaars hun verhalen achter de maskers horen. Zelf kunt u ook aan de slag met woorden tijdens de inloopworkshops met Spoken word artiest Elten Kiene van Woorden worden Zinnen

14.15-14.30
Presentatie van de leerlingen

14.30- 14.40
Rotterdamse spoken word artieste Chery heeft haar toeverlaat gevonden in de woordkunst. Of het nou gaat om het delen van mooie woorden of lelijke waarheden, Chery zet je graag aan het denken!

14.45 – 15.15
Inloopworkshop met Elten Kiene

15.15 – 15.30
Spoken word met Patrick Ribeiro. Woorden die er doeken om winden of om de brei heen draaien zijn hier niet te vinden. Ik bedoel te zeggen dat ik zeg wat ik voel en denk. Dat doe ik met een passie en energie die niet ongezien blijven.

15.30 – 16.00
Inloopworkshop met Elten Kiene

14.00 – 16.00
BIOSCOOP. In de gezellige bios draait doorlopend een programma met korte films en de beste vlogs die de leerlingen zelf hebben gemaakt. (o.a. ‘Bars’ van René van Zundert (IFFR)

LOCATIE: HET PLEIN
Het schoolplein is gezellig ingericht met een terrasje, tentjes met activiteiten en een podium voor muziek. Leerlingen hebben lekkernijen gemaakt die je kan halen met een strippenkaart.

Het Podium
Kan jij goed zingen? Rappen? Dj-en of iets anders wat jij op het podium wilt laten horen. Dat kan. Stuur een mail naar info@wiredrotterdam.nl of laat het op de dag zelf even weten aan de host.

Dj Doodleuk
De alias waaronder Tomas van de Velde sinds 2005 draait, slaat op zijn eclectische stijl. Plat Rotterdams: hij draait doodleuk alles door elkaar. Verwacht een bruisende combinatie van dansbare Hip-Hop, Funk, R&B, Disco, Beats, Dancehall, 80s/90s/00s en gewoon doodleuk waar jij los op gaat!

14.30 tot 14.50
Willemijn de Boer is een singer-songwriter die Kleinkunst schrijft en zingt. Ze woont in Rotterdam en studeert voor Muzikant/Producer. Haar teksten gaan over haar leven als twintiger en zijn bijna allemaal autobiografisch!

15.30 tot 16.00
JR & Th’ Acquisition staan garant voor een show met hoge energie met positieve lading. Vernuftige flowtjes op knallende producties. De formatie bestaat uit MC JR, DJ & producer Th’Acquisition en toetsenist Beau Zwart. MC JR haalt hij zijn inspiratie uit salsa, hiphop, soul en jazz. Th’Acquisition’s kunsten achter de draaitafels: een brede mix van soulvolle house, broken beats, funky hiphop maar ook de meer futuristische dance komen voorbij in zijn sets.

Doorlopend 14.00 tot 16.00 uur

Button Bar
Superduo is er met de Button Bar! Kies jouw favoriete afbeeldingen en woorden uit de Powermasks bladen. Knip ze uit, combineer en versier. Superduo perst je mini creatie in een button en jij steelt de show.

Robin Hoop
Hoopdance is het hoelahoepen van nu. Met een hoelahoep kun je véél meer dan om je middel hoepelen. En je wordt er blij en fit van. Kom je het uitproberen?

Bouwen met Bamboe van Architectuurlessen
Ontwerp en bouw mee aan de hoogst mogelijke vrijstaande constructie. Ga samen met anderen en met hulp van twee architecten aan de slag om de esthetiek van stabiliteit te onderzoeken. 10, 12, 14 meter hoog? The sky is the limit!

LOCATIE: DE AULA De aula is de arena van de dans en de catwalk van de creaties. De hele middag tonen de leerlingen hun kunsten met muziek, dans en een catwalkshow.

De Rotterdamse DJ Deugniet (Cris, 29) draait al een tijdje mee en met zijn brutale mix van Urban, Dancehall, R&B, Hip-Hop, Moombahton en 90/00s zorgt hij voor een dansfeestje. Zijn muzikale veelzijdigheid vindt zijn origine in zijn familie, hij leerde van zijn vader eerder drummen dan lopen!

OPENBAAR MIDDAGPROGRAMMA 14.00 tot 16.00 uur 

OPENING 14.00 uur (over het plein naar de aula)
Horrormaskers, feestmaskers, fantasiemaskers? Verwacht een spannende catwalkrun met arty maskers van textiel en andere materialen en opvallende gezichten met kleurrijke make-up & grime.

Een energieke choreo met een mix van stijlen waaronder popping en hiphop o.l.v. hiphopdanser Rajiv Bhagwanbali en Yanla.

Samen met muzikant Rude Beats & Vincent van Roon hebben leerlingen een Hiphop-orchestra gemaakt. Luister mee naar alle beats.

Muzikant Rude Beats en hiphopdanser Rajiv Bhagwanbali laten zien waar beats en dans samen komen in hun robotact.

Bgirl Rose en Bboy Bjorn laten een korte demo zien en tonen wat skills op de dansvloer.  Met hun moves nodigen zij iedereen uit de dansvloer op te komen.

Doorlopend 14.00 tot 16.00 uur

Powermask
Maak je eigen powermask met het Wereldmuseum

14.15 en 15.15 uur
Speciale Rondleiding. De school als museum? Laat je verrassen door een rondleiding van leerlingen met spannende verhalen.

IcoonBox Titel

Klik hier om uw eigen tekst toe te voegen