Verslag WIRED PODIUM HPC Charlois | 26 april 2018

Met verwachtingsvolle spanning stromen de leerlingen de gymzaal binnen waar we de ochtend starten met een demonstratie van de workshop Brassband onder leiding van Ilij Haegens en een demonstratie van de workshop boksen onder leiding van Ingrid Geers een spectaculair ritmisch begin van WIRED PODIUM op het HPC in Charlois!

De aula is gezellig ingericht met een buffet van heerlijke catering – in het teken van de Indonesische- en Thaise keuken. We hebben geluk want deze wordt verzorgd door Eet & Beleef van Dennis den Otter, bekend van Master Chef Junior, samen met een aantal leerlingen laat hij iedereen smullen! De ochtend verloopt gezellig en de workshops en breek de week activiteiten zijn in volle gang.

Er is een podium voor de optredens en een D.J. Booth, een dansvloer en op de 1e etage is er een kleine theaterzaal ingericht om de films te bekijken en de Spoken Word optredens te geven. WIRED Rotterdam wordt vandaag gehost door Y.M.P. oftewel YoungMichPoetry!

Terwijl we in de middag smullen van het eten kunnen we ook genieten van een spectaculair optreden van danser Virgiel en de presentatie van de workshop catwalk. De leerlingen showen hun zelfgemaakte outfits. De sfeer is warm en iedereen loopt bij elkaar binnen of zit met een bordje lekkers te genieten van de optredens.

De centrale vraag waar de leerlingen deze editie mee aan de slag zijn gegaan is: Hoe presenteer jij jezelf met trots op een podium?

“Ik dans, ik zing, ik ben heel speels!” Welke verhalen zitten hierachter?

Deze laatste WIRED-editie van 2018 is in maart dit jaar gestart met een voortraject van workshops, in 5 weken hebben 3e jaar leerlingen kennis gemaakt met film en Spoken Word. In twee groepen hebben ze gewerkt met artiesten Y.M.P en Patrick Ribeiro van Productiehuis Flow, de derde groep heeft hun verhaal in film vertaald onder leiding van regisseur en filmmaker René van Zundert en Reggery Gravenbeek van het IFFR. Samen hebben zij onderzoek gedaan hoe hun persoonlijke verhalen verteld kunnen worden in deze kunstvormen.

“Ik ben zo ongelofelijk trots op de leerlingen, ik voel me zelf ook weer net zo enthousiast als een puber door hen!”- René van Zundert

Voordat de leerlingen gaan presenteren krijgen we een bijzondere performance voorgeschoteld; een preview van de nieuwe soloshow van Bjorn Romy; een echte ras entertainer die zijn leven op het podium deelt. Hij heeft jarenlange ervaring in de theaterwereld en is al geruime tijd actief in de Spoken World scene. Be Romy ontwapent de leerlingen met zijn optreden en de toon is gezet voor de presentaties van de jongeren zelf.

“ik ben heel erg gepest op 2 scholen maar nu is het gelukkig wel veel minder. Ik vind het zo leuk wat jullie op mijn school doen. Ik teken zelf heel veel en wil later animator worden, dat heb ik ook laten zien in ons filmpje.”  leerling HPC

Persoonlijke en gevoelige thema’s worden niet geschuwd, het is ongelofelijk mooi hoe kwetsbaar sommige leerlingen zich tonen als ze hun verhaal presenteren aan het publiek van medescholieren, docenten, ouders en buurtgenoten. De reacties zijn dan ook lovend, al is er in het begin sprake van een beetje gegiechel en gefluister, het blijft natuurlijk spannend om op een podium te staan! Een van de hoogtepunten is het filmpje over pesten van 3 leerlingen waar er eerlijk getoond wordt hoe pijnlijk dit onderwerp kan zijn.

“Het was geweldig! Superfijn om de kids te zien genieten en hun comfortzone te verlaten.” – docent HPC

De theaterzaal wordt ook muisstil bij een Spoken Word performance over opgroeien in het rauwe Rotterdam Zuid; de groep leerlingen die hier samen met Y.M.P. aan hebben gewerkt ontroeren met de hoop en liefde die deze leerlingen hebben voor hun buurt ondanks de hardheid van de realiteit die ze ook pijnlijk benoemen.

“Jullie zijn eerlijk geweest over waar we vandaan komen maar jullie hebben geen geweld verheerlijkt, dat vind ik erg goed” – Y.M.P.

Er zijn tafels met activiteiten zoals de workshop Maak je eigen telefoonhoesje, workshop Kleurrijke eettafel met kunstenaars Liesbeth Eshuis & Efrat Zehavi, workshop Ministeck door Atelier Rewriters en natuurlijk Het WIRED Selfietheater! Terwijl D.J. MR Bellakoud zijn beats laat horen staat Robin Hoop ook al op de vloer met een workshop Hoolahoopdance, waar een meisje steeds meer hoops weet te balanceren! Als special trakteert Dj JP Official op zijn thuisbasis als leerling van HPC ook nog op wat stevige beats en pakt een medescholier de microfoon voor een spontane flow.

In het laatste onderdeel van de dag worden we getrakteerd met een optreden van WatWatis; een energieke, originele en zelfvoorzienende Hiphopact die gevoelens, turnups en emotie goed weet te doseren. De leerlingen staan als heuse concertgangers om het podium heen met telefoon in de hand om alles te filmen, snapchatten en natuurlijk te applaudisseren!

Er ontstaat een spontane Turkse kringdans met een van de docenten, het is een vrolijke afsluiting van lachende leerlingen, docenten, artiesten en de organisatie, die elkaars handen vastpakken en vieren dat WIRED 2018 geslaagd is in haar opzet! Een dag met speelsheid, nieuwsgierigheid en vooral veel durf, een dag waarin de leerlingen hun verhaal met trots op het podium hebben verteld, elkaar en zichzelf hebben verbaasd en waar ze en stap uit hun vertrouwde wereld hebben gezet met behulp van hun creativiteit. Het was een dag om nooit meer te vergeten!

“Het was een mooie dag! Prima georganiseerd! Iedereen heeft genoten en was zeer positief! Volgend jaar opnieuw WIRED!” – Docent HPC

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *